Dansk elværk leverer strøm til 400.000 husstande i Mombasa Kenya

Rabai Power Station er et stort elektricitetsværk på 90.000 kW, der er opført uden for Mombasa i Kenya af Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S. Produktionen fra kraftværket skal levere strøm til omkring 400.000 husstande og sikre Kenya en mere stabil og billig elforsyning. Investeringen, der er på 850 mio. kr. er gennemført i samarbejde med IFU.

Det danske firma Burmeister og Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC) står bag projektudviklingen, opførelse samt drift og vedligeholdelse af værket på 90.000 kW i Mombasa, Kenya. Elværket der officielt blev indviet i slutningen af 2010, producerer elektricitet til erhvervslivet og omkring 400.000 husstande i Kenya.

Projektet er den største private investering i Kenya og har stor strategisk betydning for den energiplan, som den kenyanske regering har iværksat. En plan der skal øge forsyningssikkerheden og sikre billigere elektricitet til det kenyanske samfund.

Den samlede investering i elværket er på 850 mio. kr. BWSC og IFU har sammen med en række udenlandske investorer finansieret investeringen, og BWSC har etableret et selskab, der skal stå for driften af elværket. Investeringen er baseret på en 20-årig strømsalgsaftale med det nationale distributionsselskab Kenya Power Lighting Company, hvilket giver en god sikkerhed for de fremtidige indtægter.

Bedre elforsyning skaber vækst

Samlet set vil værket sikre Kenya en besparelse på adskillige millioner US dollars per år og øge effektiviteten i energisektoren markant.

Etableringen af Rabai Power Station vil samtidig medføre en betydelig overførsel af ny teknologi og viden til det kenyanske samfund. Dels til de kenyanske energimyndigheder, der får større viden og indsigt i moderne el-produktion og dels til de 50 ansatte teknikere på elværket, der har gennemgået et omfattende trænings- og uddannelsesprogram.

- I Kenya har kun ca. 18 procent af befolkningen adgang til elektricitet, og det sætter en alvorlig bremse på landets videre udvikling. Bedre elforsyning til flere mennesker vil fungere som katalysator for økonomisk vækst og være med til at skabe flere arbejdspladser inden for sektorer som landbrug, industri og sundhedsvæsen, siger Søren Barkholt, direktør for BWSC.

- En pålidelige og effektiv energiforsyning er en af de vigtige forudsætninger for at skabe vækst og tiltrække flere virksomheder til Kenya og andre udviklingslande. Energi er derfor en af de brancher, som IFU har særlig fokus på, siger Martin Rømer, senior investeringsrådgiver i IFU.

This entry was posted in Nyheder. Bookmark the permalink.