Dværgsilkeaberne byder også på unger.

Dværgsilkeaberne i Zoo byder også på unger.

Her er der fire små. Dværgsilkeaben er verdens mindste abe; den vejer ca. 140 g. Når ungerne bliver født, vejer de 15 g. Opskriften på at finde ungerne er først at spotte hannen. Han Dværgsilkeaben kan kendes på pelstotten ovenpå hovedet, der stritter lige op i vejret. Det er nemlig hannen, der passer ungerne. Kun når Dværgsilkeaberne skal die, overgiver han dem til hunnen.

Silkeaber er verdens mindste ægte aber. Den største af arterne vejer kun op til 900 gram. Dværgsilkeaben er den mindste af alle silkeaberne. Den vejer som voksen kun op til 140 gram, og ungerne er kun 3 cm lange ved fødslen. 

Der findes i alt 22 silkeabearter, der alle har meget begrænsede udbredelsesområder i regnskoven i Sydamerika. Silkeaber deles op i to store grupper: Marmosetterne, der hovedsageligt lever af frugt og saft fra træerne, og tamarinerne, der i vidt omfang lever af insekter og smådyr foruden frugt. Dværgsilkeaben tilhører marmosetterne. Dværgsilkeabe   

Alle silkeabearter er meget lette at skelne fra hinanden, fordi alle har deres helt egen pelsfarve og karakteristiske pelstotter, manker eller lignende. De fleste silkeaber har da også fået deres navn efter deres udseende. Hanner og hunner er fuldstændig ens. 

Silkeaber har kløer på fingrene i stedet for negle. Kun tommelfingeren er udstyret med en flad negl som hos de øvrige aber. Når aberne skal drikke saft fra træerne, holder de fast på stammen med kløerne, mens de gnaver hul på barken og slikker saften i sig med tungen. 

Dværgsilkeabens pels er ensfarvet gullig med sorte nister, og den har mørke ringe på halen. Dværgsilkeaberne er specialister i at gnave hul på barken og drikke træets saft. 67% af deres føde består af saft fra træerne. Der kan således være op til 1.300 gnavehuller på en kvadratmeter bark på et træ, der har haft besøg af dværgsilkeaber.

This entry was posted in Dyre Unger. Bookmark the permalink.