Førstehjælp redder liv på vejene i Kenya

Siden 2008 har vi arbejdet med at forebygge katastrofer i Kenya. Blandt andet ved at træne frivillige i førstehjælp. Målet er, at flere kan hjælpe ved de mange trafikuheld, der plager landet.

Vejen mellem Kenyas hovedstad Nairobi og kyst byen Mombasa er med sine 500 km den længste i Østafrika. Men også én af de blodigste, når det kommer til antallet af trafikulykker.

Derfor har vi siden 2008 haft et program i det sydøstlige Kenya, hvor lokalsamfundene, trafikpolitiet og frivillige fra Kenya Røde Kors bliver uddannet i at give førstehjælp. Den stærkt befærdede vej går nemlig igennem denne del af landet.

”Når jeg kører mod Mombasa, ser jeg ofte 4-5 trafikuheld på vejen. Det skyldes blandt andet, at buschauffører og lastbilchauffører kører galt, fordi de enten har drukket, eller kørt for længe uden hvil,” fortæller Lars Iskjær, der er Dansk Røde Kors’ landekoordinator i Kenya.

Halvanden time til hospitalet
Det er vigtigt at uddanne lokalsamfundene og trafikpolitiet i førstehjælp, fordi mange af uheldene sker i områder, hvor der er langt til det nærmeste hospital.

”Det kan tage helt op til halvanden time, før en ambulance kan nå frem til en ulykke og lige så lang tid for at køre tilbage til hospitalet med ofrene,” siger Lars Iskjær og tilføjer:

”Trafikpolitiet eller de lokale er ofte de første på ulykkesstedet. Derfor er det vigtigt, at de kan førstehjælp. Trafiksikkerhed er et stort problem, for der er rigtig mange mennesker, der mister livet på vejene i Kenya.”

Også fokus på forebyggelse
Ud over at yde førstehjælp ved ulykker lærer de frivillige i Kenya Røde Kors også at forbedre trafiksikkerheden.

Det sker blandt andet ved at opføre gadeteater for bus- og lastbilchauffører om, hvordan man undgår uheld – fx ved at vise, hvordan man lægger grene på vejen, så man stopper trafikken og forebygger yderligere uheld.

Derudover uddeler de frivillige i Kenya foldere, der opfordrer chaufførerne til at have en førstehjælpskasse i bilen – hvilket er lovpligtigt, men langt fra altid bliver overholdt.

This entry was posted in Kenya Nyheder. Bookmark the permalink.