Jesper Stagegaard skal indfange vilde løver i Bitswana i Afrika

I et nyt projekt for at sikre gener fra løver tager direktøren for Ree Park – Ebeltoft Safari nu til Afrika for at indfange vilde løver. Det står så skidt til med løvebestanden i naturen, at det er nødvendigt at gribe ind og sende vilde løver tilbage den østjyske safaripark for at opbygge en såkaldt genreserve.
I et nyt projekt for at sikre gener fra løver tager direktøren for Ree Park – Ebeltoft Safari nu til Afrika for at indfange vilde løver. Det står så skidt til med løvebestanden i naturen, at det er nødvendigt at gribe ind og sende vilde løver tilbage den østjyske safaripark for at opbygge en såkaldt genreserve.

Hvor antallet af løver i naturen for få år siden lå på omkring 50.000 er tallet i dag faldet markant til omkring 10-15.000. Den ildevarslende tilbagegang har flere årsager. Det er hovedsaglig biotop-ødelæggelse, illegal jagt og sygdom blandt dyrene, der ligger til grund for situationen, som nu betyder, at internationale dyreorganisationer anerkender vigtigheden af handling.

Indfangning normalt forbudt

Normalt er det strengt forbudt at indfange vilde dyr til et liv i fangenskab, men situationen er nu så alvorlig, at det er nødvendigt at gå drastisk til værks.

Sortmankede løver i fokus

Inden længe rejser Jesper Stagegaard og Bo Kjellsson fra Borås Zoo i Sverige til Botswana for at opstarte projektet i Kalahari ørkenen. Indledningsvis går opgaven ud på at tage blodprøver fra vilde løver. Det sker for at udføre analyser, der skal slå fast, om de pågældende dyr er sygdomsfri og har de rigtige gener. For det er den sortmankede, sydvestafrikanske løve, som får fokus fra holdet bag bevarelsesprojektet, der i høj grad drejer sig om at sikre løvearternes diversitet eller genetiske variation.

- En løve er ikke bare en løve. Afrikas mangfoldige natur og lokale klimaforskelle har gennem flere tusinde år bidraget til udviklingen af forskellige underarter. Forskellene viser sig bl.a. i mankens farve og tykkelse. Tidligere regnede man med 8 underarter, men 2 af dem, berberløven og capeløven, er allerede uddøde. Derfor sætter vi nu ind for at lave en såkaldt genreserve for de vilde løver udenfor Afrika, forklarer Jesper Stagegaard.

Når han og holdet bag projektet har sikret, at løverne er racerene og sygdomsfri, vil indfangningen opstartes og løverne sendes af sted til både Danmark og Sverige.

Vilde løver på Djursland

For 2 år siden kunne Jesper Stagegaard føje et nyt og stort løveanlæg til safariparken ved Ebeltoft. Anlægget er et led i det nye bevarelsesprojekt for løver og har siden opbyggelsen fungeret som testanlæg, hvorigennem parken har kunnet bevise, at den er egnet til at huse og håndtere løver.

- Når vi investerer i nye anlæg og får nye dyr har det altid et større perspektiv end ‘bare’ at være en underholdende attraktion. Vores sigte er at bidrage mærkbart til arbejdet med bevarelse af særligt truede dyr. Derfor har vi satset stort i forhold bevarelsesprojektet for løverne. For her er der virkelig brug for en hjælpende hånd, siger Jesper Stagegaard.

Ree Park Conservation Foundation, en nyopstartet velgørende fond udi naturbevarelse, har i øvrigt finansieret dele af projektets praktiske udførelse. Og hvis alt går vel, kan de vilde løver vandre rundt på Djursland inden året er omme.

This entry was posted in Botswana. Bookmark the permalink.