Jordskælvet i Japan blandt de aller kraftigste jordskælv vi kan få på jorden.

Det er meget voldsomt – 8,9 på richterskalaen hører blandt de aller kraftigste jordskælv, vi kan få på jorden.

Sådan lyder vurderingen fra Tine B. Larsen, seniorforsker ved GEUS, De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, efter et jordskælv i Tokyo fredag morgen måler 8,9 på richterskalaen.

Ifølge tv-stationen CNN lå jordskælvet ikke særlig dybt. Foreløbig er det registreret til 24 kilometers dybde 130 kilometer fra kysten, og det kan betyde en meget stor naturkatastrofe, understreger Tine B. Larsen.

- Omfanget af skader afhænger af, hvor dybt jordskælvet er. Jordskælvet sker jo ikke på jordoverfladen, men et stykke nede i undergrunden-hvis jordskælvet er mellem 10-30 kilometer i dybden er rystelserne meget kraftige, og det kan have alvorlige konsekvenser for Tokyo, understreger Tine B. Larsen.

Tine B. Larsen påpeger, at jordskælv, der måler over 8,9 på richterskalaen er meget usædvanlige.

- Gennemsnitligt har vi et enkelt jordskælv per år på hele jorden, der er større end 8 på richterskalaen. Det giver måske lidt mere perspektiv. Der kan så være nogle år, hvor der ikke er nogen, og andre år hvor der er flere, siger hun.

Der er udsendt et varsel om en 10 meter høj tsunamibølge til kyststater i det vestlige stillehav, oplyser den japanske tv-station NHK.

Ifølge de foreløbige meldinger havde jordskælvet i Tokyo sit epicenter 130 kilometer ud for kysten.

Jordskælvet ramte kort før klokken 7.00 dansk tid. Tv-billeder fra det nordlige Japan viser både og biler, der rives med en kæmpebølge, der rammer kysten.

Ifølge japansk tv og øjenvidner er der “mange tilskadekomne” i Tokyo.

This entry was posted in Nyheder Verden. Bookmark the permalink.