Kenya fejrer den nye grundlov

Med geværsalver og en parade gennem Nairobis gader har Kenya indbyggere holdt fest for deres nye grundlov.

Titusinder var samlede i Nairobi største park for at se præsident Mwai Kibaki underskrive grundloven, som nu er trådt i kraft.

Mindre magt til præsidenten
Dokumentet skal gøre landet mere demokratisk, blandt andet ved at begrænse præsidentens magt og erstatte korrupte provins-regeringer med amter.

Ifølge grundloven skal regeringen også opstille en kommission til at afgøre tvister om ejerskab og gennemgå tidligere misbrug.

Slut med vold?
Kenyanerne håber, at forandringerne stopper forskellige stammefolks stridigheder, som tidligere har betydet vold i landet.

- Vi er glade for at være kenyanere, og vi glæder os over, at Kenya har en ny grundlov, siger gadesælgeren Patrick Gichuki.

Men Sudans præsident Omar el-Bashir spolerede delvis den glæde, da han valgte at dukke op til fejringen, selvom han er eftersøgt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

- Anhold ham eller forhinder ham i at komme ind i landet, hvis han vil deltage, lød beskeden fra menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch.

Men Kenya lod ham være, fordi den Afrikanske Union sidste måned instruerede sine medlemmer, herunder Kenya, til ikke at pågribe Bashir.

Det kenyanske fok vedtog grundloven ved en folkeafstemning for tre uger siden efter 20 års debat.
DR 27. aug. 2010 14.00 Udland

This entry was posted in Kenya Nyheder. Bookmark the permalink.