Kenya Fakta

Kenya er et land i Østafrika, som siden 1963 har været en selvstændig republik. Landet strækker sig over et areal på 582.600 km2 og har ca. 34.700.000 indbyggere, med byen Nairobi som hovedstad. Kenya er præget af varierede landskaber og et rigt dyreliv, som blandt andet befinder sig i lettilgængelige naturparker. Netop derfor er Kenya i dag blevet et af Afrikas førende turistlande. Kenya er i dag fortsat et typisk uland, som er præget af befolkningstilvækst og fattigdom, og er derfor økonomisk afhængig af ulandsbistand.

Befolkning

Kenya er generelt et ret tætbefolket land, hvis man ser på gennemsnittet, men det varierer dog fra de forskellige regioner. Den nordlige del af Kenya er hovedsageligt dækket af natur og ørken, hvor der af gode grunde ikke er den store befolkning. Der hvor befolkningen overvejende befinder sig er i de højtliggende områder i det centrale og vestlige Kenya. Heraf udgør størstedelen af befolkningen sorte afrikanere, som fordeler sig på en lang række forskellige etniske grupper, som hver især har deres eget sprog. Her er de største stammer Kikuyu (21%), Luhya (14%), Luo (13%), Kamba (11%) og Kalenjin (10%). Asiatere, europæere og arabere udgør blot under 2%. Skal man i dialog med en Kenyaner er det dog ikke det store problem, da det oficielle sprog i Kenya er engelsk sammen med swahili. Derudover findes der dog 60-70 andre sprog, som tilhører de mange etniske stammer.

Erhverv

Kenyas primære indtægtskilde er baseret på landbrug, som ligeledes udgør landets primære beskæftigelse blandt befolkningen. Her er de vigtigste afgrøder i lavlandet bl.a. majs, sukkerrør, sisal, ananas, bomuld og cashewnødder, samt i højlandet kaffe, te, kartofler og bønner. Derudover så udgør turismen også en vigtig indtægtskilde, som supplering til landbruget. Turismen i Kenya er vurderet til at udgøre ca. 10% af landets samlede BNP.

Klima

Kenyas klima er meget variende lige fra tropiske temperaturer langs kysten til mere tempererede temperaturer inde midt i landet og tørke i den nordlige og nordøstlige del af landet. Temperaturerne svinger kun en smule i løbet af året, og der er derfor både varme og sol hele året rundt. Det er kun lige om natten og tidligt om morgenen, at det kan føles en smule køligt. Der falder mest regn i bjergområderne (over 1500 mm), mens at landets nordlige del for under 250 mm. Her falder regnen overvejende i to perioder, fra marts-april til maj-juni og fra september-oktober til november-december.

Storbyer i Kenya

Comments are closed.