Ny vej vil skade dyrelivet i Serengeti National Park

Serengeti National Park i Tanzania er en af verdens mest kendte nationalparker og er berømt for sit imponerende dyreliv. Bland andre lever alle dyrene i Afrikas ”big five”, løve, leopard, bøffel, elefant og bøffel, i parken, hvor også millioner af gnuer hvert år foretager en storslået vandring mod nye græsgange.

Gnuernes årlige migration(vandring) trues dog nu af planerne om en ny vej, som den tanzaniske regering vil lade løbe gennem parken. Vejen skal ligge i den nordlige del af Serengeti og vil have stor negativ indflydelse på parkens natur, der er på UNESCO’s verdensarvsliste over områder, som er vigtige at bevare.

”Hvis ikke gnuerne og zebraerne får lov at vandre, som det plejer, vil det få stærk negativ indvirkning. Ikke kun på dyrelivet, men på hele parkens økosystem som er afhængig af, at dyrene spiser græsset. Planerne var også oppe for 10 år siden, hvor en undersøgelse viste, at naturen ville tage skade af vejen, så den blev taget af dagsordenen dengang. Banff National Park i Canada mistede sin elgmigration på grund af gennemgående vej, der blev opført i parken. Og i Botswana har man ikke længere mulighed for at opleve den store migration, fordi der blev opført et hegn.” siger Maj Manczak, der er programmedarbejder for WWF’s arbejde i Tanzania.

WWF foreslår, at der i stedet skal bygges en anden vej, som skal ligge længere syd på og gå helt uden om nationalparken. Den alternative vej er kortere og vil desuden komme forbi flere landbrugsområder, der ville kunne få gavn af en bedre infrastruktur, ligesom den sydlige vej også på andre måder er bedre for de lokale.

”Den alternative vej vil ikke forstyrre gnuernes og zebraernes vandring. Det er et flot syn, og det er en kæmpe turistattraktion, som lokalbefolkningen tjener mange penge på. Serengeti er parken, som man besøger i Tanzania pga. migrationen med over 2 millioner gnuer ” siger Maj Manczak.

En lignende vej i Mikumi National Park, også i Tanzania, havde en negativ effekt på antallet af dyr i parken.

This entry was posted in Tanzania. Bookmark the permalink.