Man skal skynde sig, hvis man vil nyde Afrikas højeste bjerg med sne på, for klimaforandringer er ved at nedsmelte Kilimanjaro i Tanzania hvide kalot.
Også Kenyas dyreliv lider i det overbefolkede land, hvor regeringen mistænkes for at stå bag massakrerne i 2008, der skræmte turisterne væk.
Morgen på savannen i Kenya
Det er morgen på savannen, og turisterne skyder løs med deres fotografiapparater. Minibussen er forsynet med hul i taget, så man kan stå op og fotografere de vilde dyr. Forrest sidder chaufføren, der hedder Kenneth, og han har radio-forbindelse med de andre safari-chauffører i nationalparken, så de kan varsko hinanden om, hvor dyrene befinder sig.
Panoramas Øjvind Kyrø er på safari rejse i Kenya til Ambuseli naturparker på en pressetur, der skal vise de danske journalister, at alt ånder fred og ingen fare. Turist-industrien i Kenya kollapsede i 2008, da der brød blodige opstande ud efter præsidentvalget. Over 1.000 mennesker omkom i optøjerne, og 300.000 blev flygtninge i deres eget land.
Situationen er politisk betændt
Nu er turisterne ved at vende tilbage, og det er vigtigt for formanden for Kenyas Turistråd, der hedder Jake Grieves Cook, at fortælle, hvor fredeligt alt er.
Men én turist er ikke kommet retur til Kenya, og det er Barack Obama, USA’s præsident, hvis far er herfra. Obama har valgt at aflyse et planlagt besøg i Kenya, for på den måde at protestere mod, at regeringen her i Kenya ikke som lovet har fundet frem til de politikere, der stod bag massakrerne.
Formanden for turistrådet medgiver, at de politiske forhold og korruptionen afgjort har betydning for antallet af turister i landet, især de forskellige landes rejsevejledningers advarsler.
- Jeg siger ofte til regeringsmedlemmer, at hvis vi kunne få de advarsler slettet, ville der komme dobbelt så mange turister”, siger Jake Grieves Cook.
Drømmen om flere turister til Kenya
Landets turistminister Najib Balala drømmer om, at antallet af turister bliver tredoblet fra den million, der i dag kommer til Kenya, til 3 millioner.
Heller ikke han bryder sig om at blive konfronteret med den kendsgerning, at Barack Obama boykotter Kenya på grund af den kroniske korruption, der hersker i regeringen.
- Ja, der er et pres fra verdenssamfundet på Afrika for at forbedre sin regeringsførelse, og somme tider er presset for stærkt, fx over for Kenya om at indføre en ny forfatning og nye institutioner til at forbedre regeringsførelse – og dét inden for blot to år.
Korruptionen lever
Kenya ligger i bunden på det internationale indeks over korruption, og trods løfter om at finde frem til dem i regeringen, der har skyld i massakrerne efter præsidentvalget, er der ikke sket noget. Det var derfor præsident Obama aflyste sin rejse.
Panorama 28. februar 2010 kl. 15:33 på P1