Big Five

Big Five er et begreb der omfatter de 5 af Afrikas vilde dyr, nemlig løven, elefanten, leoparden, næsehornet og buffaloen, som efter sigende skulle være de sværeste og mest farefulde dyr at jage på gå-fod. Ikke desto mindre er det disse fem dyr, der er de mest populære dyr at jage. Begrebet blev opfundet af nogle af Afrikas største storvildtjægere, men bruges i dag mest af rejsearrangører til markedsføring af safarirejser. Man vil derfor ofte støde på ordet i diverse turist og vildtlivsguides, som omtaler Afrikas vilde safari oplevelser.

Hvis du ønsker at opleve Big Five med egne øjne, så skal du tage til enten Kenya, Tanzania, Sydafrika, Botswana, Zambia, Uganda, Namibia, Etiopien, Zimbabwe, Den Demokratiske Republic Congo eller Malawi. Herunder kan du se en beskrivelse af de 5 dyre medlemmer af Big five:

Elefant

Den afrikanske elefant er en stor tykhudet og næsten hårløs planteæder med store, lange og buede stødtænder, samt store vifteformede ører. I Afrika findes der to forskellige arter; den afrikanske elefant (Loxodonta africana) og den afrikanske skovelefant (Loxodonta cyclotis). På trods af elefanternes størrelse er de i stand til at gemme sig i det høje græs, og så er de bedre til at lade op end andre dyrearter.

Næsehorn

Næsehornet er ligesom elefanten stor og tykhudet med et eller du opretstående horn på næseryggen. Næsehornet findes i arterne enten sort eller hvidt næsehorn. Nærsehornet er det dyr blandt alle Big Five dyrene, som er det mest populære blandt storvildtjægere, på trods af at det i dag er meget truet.

Buffalo

Buffaloen (Cape Buffalo) eller bare bøflen, som den også omtales, er et stort kvæg med horn. Det er gennem tiden blevet rapporteret at buffaloen har været skyld i adskillige dødsfald af mennesker i Afrika, på niveau med fjodhesten og krokodillen. Buffaloen anses for det farligste dyr blandt alle Big Five dyrene, som eftersigende har været skyld i flest dødsfald af storvildtjægere.

Løve

Den afrikanske løve er den næststørste nulevende katteart efter tigeren, og kan tydeligt kendes på sin store manke omkring halsen. Løven er et af de mest populære og mest prestigefyldte dyr at jage blandt Big Five dyrene. Dette skyldes den reelle fare, der er ved at jage løven. En løve kan ofte finde på at angribe helt uden provokation, og anses af mange for at være det mægtigste af de 5 dyr, som er en del af Big Five.

Leopard

Leoparden er medlem af kattefamilien og er, blandt de store kattedyr, den mest udbredte art i verden. Loaparden findes næsten overalt i Afrika, samt i store dele af Asien, Tyrkiet, Indonesien og Rusland. Blandt de 5 Big Five dyr, så er leoparden det dyr, der er sværest at erhverve jagttegn til og samtidig også det vaskeligste dyr at jage. Leoparden er ofte på vagt over for mennesker og vil tage flugten, hvis de kan fornemme foresignaler. Leoparden er ofte mest aktiv mellem solnedgang og solopgang, men kan dog også godt jage i løbet af dagen. Man finder ofte leoparden i skovområderne, samt i grasområderne ved savannen i Afrika.