Zanzibar

Zanzibar er en ø, der ligger ud for Afrikas østkyst i det Indiske Ocean og er en del af Tanzania. Zanzibar består af hovedøen Zanzibar som måler 1600 km² og naboøen Pemba på 980 km², som samlet set besidder 621.000 indbyggere. Zanzibar er bl.a. kendt for sine smukke, hvide og palmebevoksede sandstrande, det klare koralrev, den historiske by Stone Town og andre historiske og unikke seværdigheder.

På Zanzibar er klimaet varmt og fugtigt, hvilket sammen med en meget frygtbar jord, giver mulighed for mange tropiske afgrøder. Der er på Zanzibar bl.a. en lang tradition for at dyrke krydderier såsom nelliker, kanel, muskat, vanilje og kardemomme, hvilket også er årsagen til at øen kaldes krydderiøen (Spice Island). Her er der rig mulighed for at besøge en af de mange krydderi plantager, hvor du kan fornemme duften fra krydderierne sprede sig ud over øen.

Zanzibar er desuden en meget multikulturel ø, og befolkningen består bl.a. af indvandrere fra Afrika, Arabien, Asien og Europa. Den arabiske påvirkning er især meget tydelig i Zanzibar by, hvor øens hovedattraktion, Stone Town, er at finde. Der gøres i dag en stor indsats for at bevare Stone Town, som i øvrigt i år 2000 blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Aktiviteter i Zanzibar

Prison Island

Prison Island ligger kun en bådtur på 20-30 minutter væk fra Zanzibar. Denne ø emmer af historie; den blev engang brugt som et sted, hvor slaver blev tilbageholdt og efter det, blev den lavet til en lejr, hvor mennesker med dødelige sygdomme blev sendt hen. I dag er øen dog blevet til et reservat for kæmpe skildpadder og et sted, hvor man kan se ruinerne for det forhenværende fængsel. Du kan altså få en både en sjov, spændende og billig oplevelse ud af en dagstur til Prison Island.

Sandstrande

Som sagt har Zanzibar nogle af verdens bedste sandstrande. Disse smukke, rolige og yderst indbydende strande vil absolut ikke skuffe. Her er en liste med de fem absolut bedste strande:

Nungwi: Nungwi er en by på den nordvestlige spids af Zanzibar. Denne by er populær blandt mange backpacker rejsende, selvom der ikke er ligeså mange turister som mange andre packpacker steder i verden. Nungwi stranden er utrolig smuk og et godt sted til at svømme p.g.a. tidevandet, som ikke vover sig alt for langt ud.

Kendwa: Denne by ligger lige ved siden af Nungwi. Kendwa har smukke strande med azurblåt vand og en et fremragende udvalg af barer og restauranter på havnefronten.

Pongwe: Denne billedskønne strand ligger syd for både Kendwa og Nungwi. Dette er en stille og rolig strand fritaget fra backpacker skaren som befinder sig i Nungwi og Kendwa.

Paje: Denne strand ligger på den sydøstlige del af Zanzibar og er en populær destination blandt en masse rejsende.

Matemwe: Dette er en forbløffende stille strand, som byder på et lille udvalg af caféer og gæstehuse. Her trejfer vinden i palmetræerne og lokale beboere bevæger sig omkring på dette rolige fristed.

Stone Town

Med fantastiske hvidkalkede bygninger og spændende kulturoplevelser i massevis, er Stone Town hjertet af Zanzibar og menes samtidig at være den eneste velfungerende forhistoriske by som stadig er tilbage i Østafrika. Med sine mange historiske steder, markeder og udflugter, er hver en dag du tilbringer i Stone Town fyldt med spændende aktiviteter og unikke oplevelser. Du kan eksempelvis prøve Mercury’s restaurant, som er en hyldest til Freddy Mercury, som i år 1946 blev født på Zanzibar.

Slavemarkedet

På dit besøg i Stone Town, bør du samtidig gøre dig den ulejlighed at tage et smut forbi det tidligere slavemarked. Dette gamle sted er både trist og gribende, men samtidig også et interessant sted at besøge, hvis du vil lære lidt om Zanzibars historie omkring slavehandelen, som fandt sted før i tiden.

Dykning og snorkling

Zanzibar er et fantastisk sted til både dykning og snorkling, og der findes her massevis af steder, som passer perfekt til spændende dykke- eller snorkleaktiviteter under havets overflade. Det kan eksempelvis anbefales at tage ud at snorkle ved Pemba Island. Her vil du først sejle til Pemba fra Zanzibar, hvilket er en oplevelse i sig selv. Pemba er en lille men utrolig smuk ø. Her vil du snorkle tæt på kysten. På de fleste arrangerede dykke eller snorkle ture, er der samtidig inkluderet en let anretning og lidt at drikke. Hvis du aldrig har prøvet at dykke eller snorkle før, så er det noget du er nødt til at prøve på en tur til Zanzibar.

Krydderi oplevelser

Zanzibar er berømt for deres dyrkning af kryderrier, og det kan derfor være en spændende oplevelse at besøge en af øens mange krydderiplantager. Når du er i Zanzibar, så må du altså endelig ikke snyde dig selv for at opleve Zanzibars absolutte varetegn, og samtidig har du muligheden for at lære mere omkring øens primære industri.

Det gamle fort

Det gamle fort er den ældste tilbageværende bygning i Stone Town, og den er beliggende på strandpromenaden i den gamle bydel. Fortet blev bygget i det 17. århundrede og havde til formål at beskytte øen mod angreb fra portugiserne. Det gamle fort er i dag blevet en attraktion for de mange turister, hvor der bl.a. sælges merchandise og souvenirs, og om aftenen bliver der også holdt forskellige arrangementer.

Hvornår er det bedst at tage til Zanzibar?

Det bedste tidspunkt at tage på ferie i Zanzibar afhænger af flere forskellige faktorer. Hvad er dine interesser, hvad vil du gerne se, og hvor på øen vil du gerne hen?

Regnsæsonen, også kaldt den lange regnperiode, finder normalt sted i månederne marts, april og maj. Dagtemperaturerne er dog stadigt relativt høje og ligger på omkring de 30 grader. Er man mere til sol og skyfri himmel, så bør man altså planlægge sin rejse udenom disse måneder, selvom varmen stadig er at finde.

Den lange tørre periode, hvor regnnedfald er yderst sjælden, ligger i månederne juni, juli, august, september og oktober. Alt afhængigt af hvor på øen man befinder sig, så er der i disse måneder typisk solrigt vejr med en skyfri himmel. Dette er derfor en god periode at besøge Zanzibar på.

I månederne november og december kommer er det så den korte regnperiode, efterfulgt af den korte tørre periode i januar og februar, før at den lange regnperiode så igen kommer til marts.